HSV in de media

Reactie HSV op betalen van rente over studieschuld

Reactie HSV op betalen van rente over studieschuld

OOG TV: Betalen van rente over studieschuld: “Dit is een klap in het gezicht van studenten”

19 oktober 2022 15:42 door Sebastiaan Scheffer. Lees hier het volledige artikel op OOG TV

Groningse studentenverenigingen zijn niet blij met het besluit van de overheid dat er weer rente betaald moet gaan worden over de studieschuld. Verenigingen noemen het een klap in het gezicht van de student.

HSV: “Wij snappen niet dat Den Haag niet inziet dat dit niet kan”
Bas van Dijk is van de Hanze Studentenbelangen Vereniging, HSV: “De stijgende rente is een lekkere wisselwerking op deze manier. In 2019 was het nog definitief van de baan, vervolgens blijkt het begin 2022 een reële optie te worden, en jawel: nu komt men met een rente stijging. Wij van de HSV snappen niet dat Den Haag niet inziet dat dit gewoon echt niet kan. Ik heb dit punt al eerder aangekaart toen er commotie was om de energietoeslag. Deze stijgende kosten doet voor ontzettend veel studenten de das om.”

“Wat is nu 0,46% rente?”
“Ik snap best dat andere mensen denken: wat is nu die 0,46% voor de studenten? We kunnen even een rekensom maken. Eén op de vijf studenten die in 2015 zijn gestart met studeren hebben een studieschuld van ongeveer €40.000,-. Zij zullen in dat geval maandelijks €103,- moeten aflossen wat zal betekenen dat zij na 35 jaar een bedrag van €43.260,- betalen, gewoon ruim €3000,- meer dan de schuld was en waar in 2019 nog over werd gezegd: het is definitief van de baan dat de rente verhoogd gaat worden.”

“We moeten zeggen, tot hier en niet verder”
Van Dijk: “De toelage die studenten nu krijgen wordt direct teniet gedaan door deze rente. Wanneer houdt deze waanzin op? Moeten we wachten tot studenten met de fiets op het Malieveld gaan staan omdat het studenten-ov wordt ingetrokken? Wij moeten nu zeggen: tot hier en niet verder.”

Voor het vollege

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen